Martisorul este considerat simbolul primaverii, acest mic talisman fiind oferit femeilor in prima zi de primavara, pe 1 martie. Vestitorul primaverii se poarta in piept toata luna martie si, dupa ce se da jos, se obisuieste sa fie agatat intr-un pom inflorit.
Originile martisorului
Nu se cunosc cu exactitate originile martisorului, insa specialistii sunt de parere ca originile sale ar putea fi daco-tracice intrucat si vecinii nostri bulgari au obiceiul de a oferi martisoare, insa sub numele de martenite.
Pe de alta parte, martisorul poate avea origini romane intruct, pe vremea Imperiului Roman, Anul Nou era celebrat pe 1 martie, in prima zi a primaverii. Romanii il celebrau pe Marte, zeul razboiului, de Anul Nou, iar de la numele lui Marte poate veni si “martisor”. In aceasta situatie, snurul alb-rosu poate insemna victoria si vitalitatea.
Pe teritoriul Romaniei s-au gasit talismane, care sunt considerate martisoare, vechi de mai bine de 8.000 de ani. Aceste martisoare erau facute din pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe un snur.
Legenda martisorului
Cea mai raspandita legenda a martisorului spune ca Soarele a coborat, intr-o zi, la hora dintr-un sat, intruchipandu-se intr-o fecioara frumoasa. Un zmeu a rapit tanara fecioara si a inchis-o intr-o temnita. In acel moment, pasarile au incetat sa mai cante, iar intreaga natura a stat in loc. Un tanar curajos s-a hotarat intr-o zi sa infrunte zmeul pentru a elibera Soarele astfel incat lucrurile sa revina la normal.
Dupa lupte ce au durat zile la rand, voinicul a castigat lupta cu zmeul si a eliberat Soarele, readucand primavara. Din pacate insa, ranile pe care zmeul i le-a facut in timpul confruntarii l-au doborat, sangele curgandu-i siroaie pe zapada alba. Sangele voinicului de pe zapada alba si reusita tanarului curajos sunt si astazi celebrate prin purtarea firului alb-rosu in piept la venirea primaverii.
Traditii de Martisor
Martisorul este daruit femeilor dar ,in unele zone din Bucovina, si barbatilor, pe 1 martie, in prima zi a primaverii, in semn de primire a primaverii. In popor, se crede ca martisorul purtat in piept aduce belsug si protejeaza de rele.
Parintii au obiceiul de a lega celor mici la mana un snur alb-rosu pentru a ii proteja de deochi si alte pericole. In unele parti ale tarii, de snur este agatata o moneda in semn de belsug si noroc. Moneda atarnata de snurul alb-rosu face trimitere la Soare, cel care readuce primavara.
Odata cu trecerea anilor, martisorul simplu, realizat din snur si banut, a fost inlocuit cu interpretari mai moderne, care simbolizeaza primavara, belsugul si norocul.
Martisorul cosar este unul dintre martisoarele populare, despre care se spune ca aduce noroc. Si martisoarele potcoava ori trifoi cu patru foi sunt considerate aducatoare de noroc, fiind foarte populare.
La sfarsitul lunii martie, martisorul trebuie dat jos din piept si prins intr-un pom inflorit ori intr-o tufa de trandafiri. Se spune ca, daca iti pui o dorinta atunci cand legi martisorul in pom, aceasta se va indeplini. In unele zone din Transilvania, martisoarele se prind la usile casei, la ferestre, la usile grajdurilor ori de coarnele animalelor din gospodarie, pentru a tine departe spiritele rele si pentru a atrage belsugul.
Comments