top of page
Search
  • Writer's pictureRALUCA ANDREEA FORȚ

M1 Tema 14 - Temperatura de culoare

Iluminatului interior are un rol major în viața fiecăruia dintre noi, mai ales în această perioadă. Cu o mare parte a activității profesionale transferate la domiciliu, petrecem toată ziua între patru pereți și conștientizăm mai bine diferența dintre lumina naturală și cea artificială. Temperatura de culoare a sursei electrice de lumină ne determină dispoziția și are un efect decisiv în productivitatea zilnică. Alegerea surselor de lumină trebuie făcută în acord cu utilizarea conferită fiecăreia dintre încăperile casei, iar abia în funcție de aceasta se va opta și pentru culoarea pereților și a mobilierului. Cu toate acestea, decizia cu privire la temperatura de culoare a becurilor LED nu ține de preferințe, ci de impactul pe care îl are aceasta asupra acțiunilor noastre.


Ce tipuri de lumină artificială există:


- lumina alba neutra

- lumina alba rece

- lumina alba calda


Lumina neutră Aceasta este lumina pe care o preferă light designerii și decoratorii implicați în conceperea spațiilor de lucru din marile clădiri de birouri. Cu un ton echilibrat, care îmbină atât căldura luminii naturale, cât și aspectul glaciar al albului rece, lumina neutră stimulează concentrarea, ușurează sesiunile de brainstorming, dar conferă ochilor un spectru cromatic care previne oboseala. Această lumină este ideală în camerele care își păstrează funcția de spațiu de locuit chiar și după ce task-urile de peste zi sunt rezolvate cu succes.


Lumina albă rece Acest tip de lumină este opusul celei albe și calde. Rolul ei este acela de a ne ajuta în mai buna observare a detaliilor și a culorilor, ceea ce o face potrivită pentru activitățile de studiu sau pentru acțiunile care implică migală. Nu doar lecturarea unor documente se va face mai ușor cu ajutorul acestei lumini de un alb pur sau chiar ușor albăstrui, ci și acțiuni precum bărbieritul sau pensatul, care solicită în mod aparte vederea, atenția și îndemânarea.

Lumina neutră

La prima vedere, această lumină nu este cea mai prietenoasă, dar beneficiile ei merită din plin să fie explorate. Utilitatea luminii reci se vede cel mai bine la biroul de acasă, dar nu numai.

Avantaje:

  • ajută la distingerea detaliilor și culorilor;

  • stimulează concentrarea pe timp de studiu;

  • ajută activitățile care necesită finețe și îndemânare.

Dezavantaje:

  • menține un nivel alert al atenției, nepotrivit cu orele de odihnă;

  • induce stări de oboseală la utilizarea în exces;

  • poate cauza chiar și dureri ale ochilor


Lumina albă caldă Cu un ton ce poate fi descris, mai degrabă, drept galben-portocaliu, acest tip imită cel mai bine lumina naturală. Recunoscută pentru blândețea ei și pentru relaxarea pe care o conferă celor care o folosesc în ambientul lor, această lumină este folosită cel mai des în încăperile destinate odihnei sau activităților relaxante. Dacă vrei să creezi o atmosferă intimă și primitoare în casa ta, cu siguranță vei alege preponderent becuri led cu lumină albă caldă.

Tipul de lumină cel mai întâlnit în amenajările interioare ne atrage din primul moment, dar are și câteva aspecte de care trebuie să ținem cont în amenajarea interioară.

Avantaje:

  • creează o ambianță familiară și primitoare;

  • induce o stare relaxantă;

  • conferă un somn odihnitor.

Dezavantaje:

  • scade puterea de concentrare pe parcursul studiului;

  • obosește ochii, dacă este folosită pentru citit;

  • contribuie la scăderea nivelului de energie.


Cum se măsoară tipurile de lumină Temperatura de culoare nu este o noțiune abstractă și nici un factor subiectiv, după care alegem aleatoriu corpurile de iluminat și becurile din casa noastră. Dincolo de senzația pe care o simțim atunci când intrăm în contact cu lumina dintr-o încăpere, există un set de parametri preciși după care putem determina ce tip de lumină produce fiecare bec cu LED. Pe lângă puterea, exprimată în wati, sau cantitatea de lumină, exprimată în lumeni, ne interesează coeficientul exprimat în grade Kelvin. Acesta este etalonul după care vom ști dacă avem de-a face cu becuri ce ne pot ajuta să ne menținem sănătatea ochilor și concentrarea sau dacă am făcut o alegere nefastă, din pricina căreia ne vom confrunta cu oboseală și cu dureri de cap. Drept comparație, putem folosi valoarea de 1800 grade Kelvin, corespunzătoare flacărei unei lumânări.


Care este lumina potrivită în decorarea casei Nu este un secret faptul că avem tendința de a neglija aspectul iluminatului atunci când decorăm locuința. Dacă, în privința pereților, alegem cu grijă culorile și încercăm să le asortăm cât mai bine cu draperiile sau cu pardoseala, culoarea luminii furnizate de becuri ne este aproape indiferentă. Consecințele se vor regăsi în starea de insatisfacție pe care o vom simți de fiecare dată când vine seara, iar lumina naturală cedează locul celei obținute cu ajutorul corpurilor de iluminat. Fie că o folosești cu rol ambiental, pentru o răspândire uniformă în întreaga încăpere, fie că alegi să accentuezi cu ajutorul ei un colț cu tablouri sau fotografii, lumina va fi o prezență activă în fiecare zi din viața ta.



https://www.lighting.philips.ro/educatie/viitorul-iluminatului/educational/lumina-calda-vs-lumina-rece



11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page